Seyhan Harita ve Mühendislik Hizmetleri

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

KAT İRTİFAKI VE KAT MÜLKİYETİ

Kat Mülkiyeti Nedir?

İnşası tamamlanmış ve iskan alınmış bir binada kişilere veya kurumlara ait olan bağımsız bölümlerin her birinin ayrı bir tapu niteliğini kazanması demektir.

Kat İrtifakı Nedir?

Projesi hazırlanmış ve inşasına henüz başlanmamış veya yapım aşaması süren binalarda hak sahibi olduğunuzu gösteren tapu çeşitidir.

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

İkisi de tapu olmasına rağmen hak sahibine veya sahiplerine verdiği mülkiyet hakkının türü farklıdır. Kat irtifakında tapu cinsi “arsa” olarak belirtilir ve sahip olacağınız gayrimenkul doğrultusunda arsa üzerinden belirli bir alan, pay olarak size verilir. Kat mülkiyetine geçiş yapıldığında ise tapu cinsi “ev” olarak güncellenir.
Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz dairenin bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarla karşılaşabileceğiniz anlamına gelir.
Kat irtifakı kurulu olması o yapının iskanının yani oturma izninin olduğunu göstermez.
“Kat irtifakı olan daire alınır mı?” sorusu da bu iki tapu türü arasındaki farklardan birinin altını çizer nitelikte. Bankalar kat irtifakı olan bir daire için konut kredisi vermek istemezler. Kat mülkiyeti tapusu bulunan ve yaş, güvenlik gibi belirli unsurlarda başarı sağlayan daireler için ise konut kredisi verilebilir. Fakat projesi başlamış, henüz iskanı alınmamış bir daire almak istiyorsanız bu durumda güvenilir bir inşaat firmasından daire almak ve bir uzman görüşüne başvurmak faydalı olacaktır.

 

Kat İrtifakı, Kat Mülkiyeti Nasıl Kurulur?

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi işlemlerinde; mimari proje ve yapı aplikasyon projesi güvenli elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilir. Kadastro müdürlüğünce 2019/13 sayılı Genelge kapsamında yapılacak kontrol sonucu kat irtifakı veya kat mülkiyeti işlemine devam edilmesinin bildirilmesi halinde tapu müdürlüğünce taşınmazın kayıtlı bulunduğu tapu kütüğü sayfasındaki mülkiyet hanesinin ilk boş satırına "Bu taşınmazın mülkiyeti kat mülkiyetine çevrilmiştir." ibaresi tarih ve yevmiye belirtilerek yazılır. Genel işlem akışından da anlaşılabileceği üzere kat mülkiyeti ve kat irtifakı tesisi için Yapı aplikasyon projesi bulunmayan yapıların tarafımızdan hazırlanacak olan yapı aplikasyon projesine ihtiyaçları vardır. Yapı aplikasyon projesi ilgili ilçe belediyesi sorumluluğunda kontrol edilip imzalanır ve elektronik ortamda tapu müdürlüğüne gönderilir. Eski yapılar için hazırlanmış olan röperli kroki veya vaziyet planı, bağımsız bölüm planları olsa bile yapı aplikasyon projesi eksikse kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesis edilemez.

 

Yapı Aplikasyon Projesiyle ilgili detaylı bilgi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

İşlemlerle ilgili detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımızdan bize ulaşabilirsiniz.